U bent hier


Restauraties

Het Maagdenhuismuseum bezit 63 majolica papkommen. Studenten van de Antwerpse Artesis Hogeschool (nu Universiteit Antwerpen) restaureerden er acht en maakten een 40-tal replica’s volgens de originele methode. Majolica is grof aardewerk met een dunne kleilaag bedekt door tinglazuur. De wezen van het Maagdenhuis aten er vroeger op zon- en feestdagen uit. Vandaag zijn de aardewerken papkommen uit de zestiende eeuw beschermd roerend cultureel erfgoed en pronken ze op de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer beelden van de majolica papkommen.

Majolica Salon

Het Majolica salon vond plaats op 8 november 2013 en ontving  48 bezoekers in de kapel van het museum. Leidraad van het salon was uiteraard de restauratie van de 8 majolica papkommen, maar ook de replica’s, gemaakt door Artesis hogeschoolstudenten het academiejaar tevoren, kwamen aan bod.

Lees meer over het salon op deze webpagina.

Uitleen

Het museum Rockoxhuis in Antwerpen nam het portret van Nicolaas Rockox door Willeboirts Bosschaert op in de tentoonstelling ‘Liber Amicorum of het vriendenboekje in de 16de en 17de eeuw in de Nederlanden’.

 

Het Sint-Janshospitaal in Brugge stelde enkele zeldzame majolica papkommen tentoon.