U bent hier


 

Het Maagdenhuismuseum

In het Maagdenhuismuseum kan je de kunstcollectie van OCMW Antwerpen bewonderen. Het is een van de kleinste musea van Antwerpen, gelegen in het dynamische stadscentrum.

Het Maagdenhuis was vroeger een weeshuis voor meisjes ('maegdeckens'). Naast de kunstcollectie is ook het historische pand uit de 16de eeuw een bezoek waard. Van daaruit werd de armenzorg in Antwerpen georganiseerd.

Het OCMW heeft als zorginstelling een boeiende geschiedenis die teruggaat tot de verschillende liefdadigheidsinstellingen van de vroege Middeleeuwen. De kunstcollectie is gegroeid onder de voorgangers van het OCMW die een zorgfunctie uitoefenden. Ze bestaat grotendeels uit giften en testamenten van rijke weldoeners.

Het museum gaat prat op een mooie vaste collectie, een portrettenwandeling en biedt jaarlijks interessante tijdelijke tentoonstellingen aan.

Aan de hand van dagelijkse gebruiksvoorwerpen, bijzondere kunstwerken en schilderijen, waaronder enkele topwerken, kom je er alles te weten over de zorg voor vondelingen, wezen en mensen in armoede door de eeuwen heen. De geschiedenis van de armenzorg, het gebouw en de collectie kan je niet los van elkaar zien.

De vaste collectie bestaat vooral uit schilderijen uit de 15e tot en met de 17e eeuw, met werk van meesters als Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon van Dyck. De unieke collectie aardewerken (‘majolica’) papkommen uit de 16de eeuw zijn sinds 2011 opgenomen op de Vlaamse Topstukkenlijst. Ze zouden de voorlopers geweest zijn van Delfts Blauw. 

Een bezoekje waard! 

Surf naar de website van het Maagdenhuismuseum voor alle praktische info.